Το υπόγειο μουσείο

Η πόλη και το άλσος αλληλεπιδρούν στο κέντρο του οικοπέδου, χαράσσοντας τέσσερα νέα πεζοδρόμια που στη διασταύρωση τους δημιουργούν έναν περιστρεφόμενο κόμβο κυκλοφορίας.

Στην πραγματικότητα ένα «αόρατο» συγκρότημα που αναπτύσσεται βασικά υπόγεια, με πράσινες στέγες που δένουν αρμονικά στο φυσικό του τοπίο άλση της Ακαδημίας Πλάτωνος, είναι ο μεγάλος νικητής του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει τον περασμένο Αύγουστο η Ανάπλαση Α.Ε. Για Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Είναι ένα εντελώς νέο μουσείο που θα επικεντρωθεί στην αιώνια εξέλιξη της πόλης της Αθήνας, χρησιμοποιώντας αρχαιολογικούς θησαυρούς που, ελλείψει κατάλληλων υποδομών, έμειναν κλεισμένοι για δεκαετίες στις αποθήκες των αρχαιολογικών μας υπηρεσιών.

Ο σύνθετος, ανοιχτός διαγωνισμός, ο οποίος περιελάμβανε πολεοδομική και αρχιτεκτονική μελέτη καθώς και μελέτη κυκλοφοριακής ρύθμισης, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, προσελκύοντας 17 πλήρεις έγκυρες αρχιτεκτονικές μελέτες και με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται επίσημα (αναμένονται το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αργά) γνωρίζουμε τις υπηρεσίες που κέρδισαν και τα τρία βραβεία και δύο επαίνους.

Ο Γεώργιος Τσολάκης, ο πρώτος βραβευμένος επικεφαλής του προσωπικού, ακούγεται ενθουσιασμένος. Έχοντας ήδη εμπειρία στο σχεδιασμό του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, καθώς και μιας σειράς έργων, δημόσιων και ιδιωτικών, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πιστεύει ότι η πρότασή τους εξυπηρετεί το όραμα της Αθήνας του μέλλοντος. Το κύριο εύρημα είναι η ιδέα ενός ημι-βυθιζόμενου μουσείου, αφού τα περισσότερα από τα 13.500 τ.μ. που προβλέπει το οικοδομικό πρόγραμμα να διαμορφωθεί υπόγεια, αφήνοντας σχεδόν ανέπαφη την εύθραυστη σύνδεση μεταξύ των πολύτιμων στρεμμάτων πρασίνου και των ανοιχτών χώρων του άλσους και της γειτονιάς. «Η αρχιτεκτονική προσέγγιση δίνει έμφαση κυρίως στην τοπογραφία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τη δημόσια αρχαιολογία, καθώς ενσωματώνει δημιουργικά τόσο τους άξονες του τοπίου όσο και τη δομή της πόλης, ενώ αγκαλιάζει αφενός τα αρχαιολογικά ευρήματα και ταυτόχρονα τους διαλόγους με τη σχέση μεταξύ ανοιχτά και κλειστά, δημόσια και ιδιωτικά», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Τσολάκης.

Το κύριο εύρημα είναι η ιδέα ενός ημι-βυθιζόμενου μουσείου, αφού τα περισσότερα από τα 13.500 τ.μ. της περιοχής του διαμορφώνεται υπόγεια.

Στην πραγματικότητα, η πόλη και το άλσος αλληλεπιδρούν στο κέντρο του οικοπέδου, χαράσσοντας τέσσερα νέα πεζοδρόμια που δημιουργούν στη διασταύρωσή τους ένα κέντρο περιστροφικής κίνησης, λειτουργώντας ως κεντρομόλος και ταυτόχρονα ως φυγόκεντρος δύναμη ροών και δραστηριοτήτων που συνδέονται αντιδιαμετρικά και σε διαφορετικά επίπεδα. Αυτή η πρωτότυπη γκραβούρα δημιουργεί μια κεντρική δημόσια πλατφόρμα όπου χωρίζει τους επισκέπτες σε τέσσερις ξεχωριστές πτέρυγες που αναδύονται από το έδαφος. «Η πλατεία σηματοδοτεί την αρχή της ανάπτυξης των αναδυόμενων πτερύγων, αντιστρέφοντας την τυπολογία του περιπτέρου του αρχαίου ελληνικού ναού, από ένα κτίσμα που βλέπει προς τα μέσα σε ένα προς τα έξω. Η διάταξη των προσόψεων με εναλλαγή άδειο-γεμάτη παραπέμπει στα στωικά κτίρια των αρχαιολογικών ευρημάτων της Ακαδημίας. Οι στέγες αναδύονται από το έδαφος ως φυσική προέκταση, παρουσιάζοντας κεκλιμένες, βατές επιφάνειες, επεκτείνοντας την υπάρχουσα φυτεμένη έκταση του άλσους, παρέχοντας παράλληλα άνετες συνθήκες φυσικού φωτισμού και αερισμού σε επισκέπτες και εργαζόμενους».

Το υπόγειο μουσείο-1
Η βασική ιδέα των ερευνητών ήταν να μην αλλάξει η φύση του δημόσιου χώρου πρασίνου στην περιοχή, λέει ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τσολάκης.

Τι γίνεται με τους αρχαίους;

Το πρώτο ερώτημα που μου έρχεται στη συνομιλία με τον κ. Γιώργο Τσολάκη είναι πώς θα εξασφαλιστούν συνεχείς ανασκαφές σε βάθος πολλών μέτρων όταν μιλάμε για ένα ουσιαστικά αρχαιολογικό πάρκο. «Οι προδιαγραφές της προκήρυξης του διαγωνισμού κατέστησαν σαφές ότι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το μουσείο είχε ανασκαφεί στο παρελθόν, επομένως ήταν απαλλαγμένος από αρχαιότητες. Επιμένει ότι η βασική ιδέα των ερευνητών ήταν να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του δημόσιου χώρου πρασίνου στην περιοχή. «Οι διαπερατές στέγες επεκτείνουν την επιφάνεια του άλσους, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη φυτών εδαφοκάλυψης, θάμνων και μικρών δέντρων, ενοποιώντας χωρικά και οπτικά τον φυτεμένο δημόσιο χώρο. Η υπάρχουσα φύτευση ενισχύεται με ενδημικά δέντρα χαρακτηριστικά του αθηναϊκού τοπίου. Οι νέες διαμορφώσεις και η ανάπτυξη των πράσινων στεγών θα αυξήσουν και θα εμπλουτίσουν την πράσινη ισορροπία του άλσους, δημιουργώντας νέες συνθήκες για υπαίθριες δραστηριότητες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής».

Εκτός από το μουσείο, σημειώστε την υπαίθρια γλυπτοθήκη που αναπτύσσεται σε χαμηλότερο επίπεδο από το άλσος, συνδέοντας τα εκθέματα με τις υπάρχουσες αρχαιολογικές ανασκαφές, ενώ στο νοτιοανατολικό τμήμα μεταφέρονται οι υπάρχουσες αθλητικές δραστηριότητες με βελτιωμένες υποδομές, καθώς και υπόγειο πάρκινγκ χωρητικότητας 80 περίπου αυτοκινήτων.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *