Νέο κτίριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων

Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) αποκτά σύγχρονα εργαστήρια παραγωγής πιστών αντιγράφων, γλυπτοθήκη-μοντελοθήκη και αποθήκες, στο πλαίσιο του συνολικού εκσυγχρονισμού της δραστηριότητάς του, της παραγωγικής διαδικασίας και των πωλήσεών του. καθώς και την ορθολογικότερη διαχείριση των δημοσίων πόρων.

Εσωτερική άποψη του ισογείου του κτιρίου Α. Τρέχουσα κατάσταση

Το έργο διαμόρφωσης και επανατοποθέτησης για την οργάνωση των εργαστηρίων και των λειτουργιών του ΟΔΑΠ σε βιομηχανικό κτίριο κληρονομιάς στην οδό Πειραιώς 260 είναι προϋπολογισμού 5.194.980 € και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Άποψη του κτιρίου Εσωτερικός όροφος. Τωρινή κατάσταση

Η αρχιτεκτονική προμελέτη που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νέων Μνημείων περιλαμβάνει τον σχεδιασμό χώρων στο Κτήριο Α του βιομηχανικού συγκροτήματος ΕΒΜΕ ΑΕ (πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου), για τη λειτουργία εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και γλυπτοθήκης- γκαλερί μοντέλων, που μπορεί να επισκεφθεί το κοινό, καθώς και εμπορικοί, αναψυκτικοί και αποθηκευτικοί χώροι. Το 2022, το Κτήριο Α των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΒΜΕ παραχωρήθηκε στον ΟΔΑΠ για να στεγάσει τις δραστηριότητές του σε ένα ευρύχωρο, σύγχρονο κτίριο.

Βόρεια πλευρά του κτιρίου. Τωρινή κατάσταση

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «ο ΟΔΑΠ έχει εισέλθει πλέον σε μια νέα εποχή που απαιτεί αναβάθμιση των λειτουργιών του αλλά και εκσυγχρονισμό των υποδομών και των εγκαταστάσεων του. Το Ταμείο Ανάκτησης προσφέρει αυτές τις ευκαιρίες. Αποκαθιστούμε και μετατρέπουμε ένα εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό κέλυφος σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές κτίριο για να φιλοξενήσει διάφορες δραστηριότητες του Οργανισμού. Καταρχήν, τα εργαστήρια ακριβών αντιγράφων -αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη του ΟΔΑΠ- εκσυγχρονίζονται για να καλύψουν τη ζήτηση, ορισμένα από τα οποία θα είναι ανοιχτά στο κοινό. Διατηρώντας τον χαρακτήρα του κτιρίου, δίνουμε νέα πνοή σε ένα ιστορικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής ιδιαίτερου κοινωνικού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος.

Η νότια πλευρά του κτιρίου Α (οδός Πολυκράτης). Τωρινή κατάσταση

Σηματοδοτώντας τη νέα εποχή της δυναμικής επανεκκίνησης του ΟΔΑΠ στην προώθηση του πολιτιστικού ταμείου, σε σχέση με τον σύγχρονο πολιτισμό, το κτίριο έχει διαμορφωθεί ώστε να μπορεί να αναλάβει τις λειτουργίες του ΟΔΑΠ για μεγαλύτερα, σύγχρονα εργαστήρια που παρέχουν στους καλλιτέχνες άνεση, ασφάλεια, ευχάριστη και δημιουργική περιβάλλον, υπηρετώντας παράλληλα τη νέα της εξωστρεφή πολιτική με τη δημιουργία ενός μοναδικού εκθεσιακού χώρου, της πολύτιμης και ιστορικής Γλυπτοθήκης – Μοντέλων».

Τρισδιάστατη απόδοση της βόρειας πλευράς του κτιρίου

Η πρόεδρος του ΟΔΑΠ Νικολέττα Βαλάκου δήλωσε ότι «είναι ευτυχής στιγμή που όλες αυτές οι βασικές λειτουργίες και υπηρεσίες για τον οργανισμό θα βρουν σπίτι σε ένα εμβληματικό βιομηχανικό κτίριο της Αθήνας στην οδό Πειραιώς, απέναντι από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και δίπλα σε άλλα Μουσεία και πολιτιστικά οργανώσεις, που σηματοδοτούν τη γενική αποκατάσταση του ιστορικού δρόμου που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά. Με την εμπνευσμένη μελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου μελετών Κόκκινου-Κούρκουλα, που εγκρίθηκε από το ΚΣΝΜ, το κτίριο μαζί με τις νέες του λειτουργίες θα αποτελέσουν αφετηρία για την περιοχή».

Τρισδιάστατη απόδοση της εισόδου στη βόρεια πλευρά

Το κτίριο Α είναι διώροφο με υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο συνολικής επιφάνειας 13.200 τ.μ. Η λειτουργία επηρεάζει τμήμα του κτιρίου εμβαδού 6500 τ.μ. Σχετικά με. Το εσωτερικό του κτιρίου χωρίζεται σε ανεξάρτητα τμήματα ανάλογα με το σκοπό που εκπληρώνουν: κεντρική είσοδος-ρεσεψιόν, εργαστήρια, αποθήκες, ντουλάπι γλυπτών-μοντέλων, κατάστημα και αναψυκτήριο.

τρισδιάστατη απεικόνιση. Άποψη της Γλυπτοθήκης

Το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου καταλαμβάνουν τα εργαστήρια, τα οποία συνδέονται με τις αποθήκες. Στον όροφο, τα εργαστήρια καταλαμβάνουν ένα μέρος και έχουν οπτική επαφή με τη γλυπτοθήκη. Το κατάστημα βρίσκεται κοντά στην είσοδο και είναι ανοιχτό στο αίθριο. Επικοινωνεί με τον μπουφέ που έχει και δική του είσοδο στη βόρεια πλευρά. Από το αναψυκτήριο ο επισκέπτης μπορεί να δει μέσα από χαμηλά εσωτερικά ανοίγματα τη δραστηριότητα στα εργαστήρια. Η πρότυπη γκαλερί-γλυπτοθήκη είναι ο εκθεσιακός χώρος του κτιρίου και βρίσκεται σε έναν χώρο στον πρώτο όροφο.

τρισδιάστατη απεικόνιση. Άποψη του γραφείου πωλήσεων από τον χώρο της εισόδου

Στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι η διατήρηση του αρχικού χαρακτήρα και της μορφής του κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτό, το κέλυφός του έχει διατηρηθεί και αποκατασταθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αρχική του μορφή. Μια πρόκληση που αντιμετωπίζει η μελέτη είναι ο συνδυασμός διαφορετικών χρήσεων μέσα στο ίδιο κέλυφος κτιρίου και η λειτουργική τους σχέση. Τα εργαστήρια που αποτελούν τον πυρήνα του προγράμματος θα πρέπει να συνδέονται με τις αποθήκες και τη γλυπτοθήκη και ταυτόχρονα να είναι ανοιχτά για το κοινό παράλληλα με τη γλυπτοθήκη. Το κατάστημα προορίζεται να είναι προσβάσιμο ανεξάρτητα από τα εκθεσιακά τμήματα και δίπλα στο περίπτερο αναψυκτικών.

τρισδιάστατη απόδοση. Χώρος εισόδου και υποδοχής

Ορίζεται μια κεντρική είσοδος στο κτίριο, αποκαλύπτονται βοηθητικές είσοδοι που εξυπηρετούν τα εργαστήρια και τις αποθήκες και η δυνατότητα των χώρων φορτοεκφόρτωσης. Επιπλέον, προβλέπονται νέα κλιμακοστάσια -πέρα από τα υπάρχοντα- καθώς και έξοδοι εκκένωσης από το εσωτερικό του κτιρίου απευθείας στον περιβάλλοντα χώρο. Η αντιμετώπιση των παθολογιών του κτιρίου, τόσο αισθητικής όσο και λειτουργικής, συνίσταται κυρίως στην εγκατάλειψή του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *