Διεθνείς σχεδιαστές μεταμορφώνουν τα δωμάτια ενός ιστορικού σπιτιού με κουρέλια στο Castellorizzo [εικόνες]

Ένα καινοτόμο έργο που συνδυάζει την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την παράδοση του Καστελλόριζου με το μοντέρνο design αποκαλύπτεται σε λίγες μέρες. Είναι το 4Rooms που ενώνει καλλιτέχνες από διάφορες χώρες και ο καμβάς είναι ένα αριστουργηματικό κτίριο.

Σεβόμενοι και θαυμάζοντας την ανόθευτη ομορφιά των Καστελλόριζων, αλλά και σεβόμενοι τους προσωπικούς και σύγχρονους κώδικες δημιουργικότητάς τους, τέσσερις σχεδιαστές και ομάδες διαφορετικών εθνικοτήτων δίνουν νέες πινελιές, με παλιά υλικά και νησιώτικες αναφορές, σε ένα ιστορικό σπίτι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα τριώροφο κτίριο του περασμένου αιώνα που ανήκε στους μεγάλους εμπόρους μανιταριών του νησιού, που τώρα ανήκει στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό La Società delle Api (σύνολο τρεις κατοικίες στο νησί). Η ιδρυτής της La Società, Silvia Fiorucci, ξεκίνησε έναν διαγωνισμό για τέσσερις διεθνείς ομάδες για την ανακαίνιση τεσσάρων δωματίων της κατοικίας.

Σχέδια και θέα του σπιτιού που ανήκε σε οικογένεια μανιταρεμπόρων από το νησί.
Σχέδια και θέα του σπιτιού που ανήκε σε οικογένεια μανιταρεμπόρων από το νησί.

Εμπνευσμένο από καπιτονέ, δίχτυα, υφάσματα

Το πρόγραμμα ονομάζεται 4Rooms και παρουσιάζεται στην Porta Rossa. Όπως το όνομα του επιμελητή, αλλά και της σκούρα κόκκινης τοξωτής ξύλινης πόρτας του σπιτιού, που στέκεται για δεκαετίες ως ασπίδα για τους κατοίκους του. Οι νικητές του διαγωνισμού ξεκίνησαν μια διαδικασία ταξιδιού πίσω στο χρόνο και στην απτή καθημερινότητα του νησιού.

Γερμανοί, Γαλλίδες, Ισλανδές, Κύπριες, Ελβετίδες και Γαλλίδες εμπνέονται από τα μανιτάρια που έφεραν στην επιφάνεια από τον βυθό της θάλασσας οι ντόπιοι. Τα δίχτυα των ψαράδων, τα χρώματα στις πόρτες του νησιού. Κλωστοϋφαντουργία και γυναικεία ενδύματα. Το πεζοδρόμιο, ο τρόπος που η θάλασσα τυλίγεται γύρω από το νησί και γίνεται ο καθρέφτης του τη νύχτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από μήνες εργασίας, δύσκολη και επίπονη λόγω της μεγάλης απόστασης και της αδυναμίας χρήσης σύγχρονων μέσων μεταφοράς των υλικών, Η Porta Rossa θα είναι έτοιμη να ανοίξει για το κοινό στις 24 Σεπτεμβρίου. Το κριτικό Castellorizo ​​έρχεται στο κέντρο της δημιουργικής Ευρώπης με τρόπο που δεν καταστρέφει, δεν κατασκευάζει το παρελθόν της, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τη σύγχρονη δημιουργικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ξύπνημα της μνήμης και η σύγχρονη αδράνεια

Από την αρχή, στόχος του έργου ήταν ο σεβασμός της ιστορίας και της φυσιογνωμίας του νησιού, καθώς και των αρχών της αειφορίας. Ήταν επίσης ζωτικής σημασίας η συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς και εργάτες για την υλοποίηση του σχεδίου. Το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής. Εκτείνεται σε τρεις ορόφους, έχει δίρριχτη στέγη και φέρει έμβλημα στην πρόσοψή του.

Το ισόγειο είναι ένα μονόκλινο δωμάτιο που παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη ή κατάστημα. Τώρα υπάρχει σαλόνι, κουζίνα, μικρά μπάνια και δύο μπαλκονόπορτες. Στον πρώτο όροφο βρίσκουμε το μεγάλο, επίσημο σαλόνι με θέα στο μπροστινό μέρος του σπιτιού, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει ένα σαλόνι με τζάκι για την καθημερινή ζωή της οικογένειας. Ήταν ένα χειμωνιάτικο δωμάτιο. Από δύο δωμάτια βρίσκουμε και τους άλλους ορόφους, με τα τρία παράθυρα στην πρόσοψη και το μικρό χαρακτηριστικό μπαλκόνι στον τελευταίο όροφο.

Ξύλο από παλιά σκάφη

Από τους αρμούς του έργου διέρχεται η Μεσόγειος Θάλασσα. Το γαλλικό σχεδιαστικό δίδυμο Superpoly ανέλαβε το ισόγειο, το οποίο “ξεκινήσαμε μέσα από έναν διάλογο μεταξύ του νησιού, της αισθητικής του, των πόρων του και των ανθρώπων του». Η δύσκολη πρόσβαση στο νησί έκανε την ομάδα να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει υλικά που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και να τους δώσει νέα ζωή και λειτουργία. Ξύλο από παλιά εγκαταλελειμμένα σκάφη. Ο χρωματικός συνδυασμός επηρεάζεται τόσο από τα έντονα χρώματα των πλοίων και των ψαροκάϊκων όσο και από τα ορυκτά πετρώματα του νησιού.

Η είσοδος του σπιτιού
Η είσοδος του σπιτιού

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δάπεδο είναι στρωμένο με ασβεστόλιθο από το νησί, κομμένο σε ασύμμετρα σχήματα που θυμίζουν τα μονοπάτια του Καστελλόριζου. Τα έπιπλα είναι επηρεασμένα από δίχτυα ψαρέματος που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Έχουν διαφορετικές χρήσεις ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τη διάθεση. Στόχος ήταν να αναφερθούμε στα ανοιχτά σπίτια του νησιού που ένωναν το δρόμο, με τραπέζια, ανοιχτές πόρτες και φωνές.

Από το Chimera Project του UND Studio
Από το Chimera Project του UND Studio

Η ψυχή του νησιού

Το Ισλανδικό-Γερμανικό στούντιο Brynjar & Veronika (Studio B&V) ανέλαβε ένα υπνοδωμάτιο στον πρώτο όροφο. Με σαφείς αναφορές στο θέατρο, τη φύση, την ανθρωπολογία και τη γεωλογία, στοχεύουν να δημιουργήσουν για τους καλλιτέχνες που διαμένουν στο σπίτι έναν ιδιωτικό χώρο, εξαιρετικά άνετο, που δημιουργεί ηρεμία και ιδανικές συνθήκες για δημιουργικότητα.

Το δεύτερο δωμάτιο του πρώτου ορόφου ανέλαβε ο Φάνος Κυριακού, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ένιωσε μια φυσικότητα, μια εμφανή τοποθέτηση στον χώρο που τον έκανε να ενεργοποιήσει αναμνήσεις. Νησιώτης ο ίδιος, έχοντας γεννηθεί στην Κύπρο, μπόρεσε να μπει βαθιά κρυμμένους κώδικες εμπειρίας του ιστορικού σπιτιού. Στο χώρο τοποθετήθηκαν πέτρες, γλυπτικά στοιχεία, σχήματα, χρώματα που παραπέμπουν στα παιδικά του χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πολυέλαιος-κρεβάτι

Στον δεύτερο όροφο, η ομάδα στούντιο UND από το Βερολίνο ανέλαβε ένα υπνοδωμάτιο και δημιούργησε μια εγκατάσταση με την κωδική ονομασία “chimera”. Κάθε αντικείμενο που τοποθετείται στο δωμάτιο έχει πολλαπλές απροσδόκητες χρήσεις. Ένας πολυέλαιος κρέμεται από το ταβάνι – μπορείτε να σκαρφαλώσετε και να ξεκουραστείτε, προτρέπουν τους Βερολινέζους από το UND.

«Τα έπιπλα σας μεταφέρουν απευθείας στο κεντρικό θέμα της καλλιτεχνικής μας παραγωγής στο Castellorizzo. «Κάνω διακοπές σε αυτό το μικρό νησί; Πρέπει να κάνω κάποια δουλειά; Θα γίνω χίμαιρα παραθεριστή ή δημιουργικού εργάτη; Με αυτό το γλυκό δίλημμα, θα περάσω από το γραφείο και θα σκαρφαλώσω στον πολυέλαιο που μετατρέπεται σε κρεβάτι όταν σβήσω το φως».

Ένα «κόμπο» από μπάλες παραλίας λειτουργεί και ως πολυθρόνα ενώ τα φυτά μεγαλώνουν από το χαλί. Τραβώντας τον καθρέφτη, ανακαλύπτεις το μπάνιο πίσω του. Στο μπαλκόνι βρίσκεστε σε μια εγκαταλελειμμένη όαση με τεχνητά φυτά και ιθαγενή ζώα. Σχεδίασαν μια νέα ουτοπία για αυτό το δωμάτιο στο Castellorizzo.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα υφάσματα των παραδοσιακών φορεσιών του νησιού

Στην τελευταία αίθουσα, συναντάμε μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα, με αρχαϊκές ρίζες στην ουσία της, από τη γαλλικής καταγωγής Julie Richoz. Πηγή έμπνευσης η παραδοσιακή ενδυμασία των γυναικών του Castellorizzo. Τον εντυπωσίασε η ομορφιά τους, ο τρόπος που η ύλη και το χρώμα λειτουργούν ως μέρος της ταυτότητας, ως τρόπος επικοινωνίας και μήνυμα. Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερα υφάσματα στο χώρο.

Το έργο 4Rooms επιμελείται η Annalisa Rosso και η κριτική επιτροπή που επέλεξε τους τέσσερις καλλιτέχνες μετά από διαγωνισμό αποτελείται από τους Μιχάλη Αναστασιάδη, Silvia Fiorucci, Alexis Georgakopoulos, Cristiano Raimondi, Annalisa Rosso. Το 4Rooms τροφοδοτείται από την PET Projects, που ιδρύθηκε από τον καλλιτέχνη Άγγελο Πλέσσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Ακολούθα τον στις Ειδήσεις Google και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *